Arduino Nedir? Arduino Uno Kullanımı

Arduino Nedir? Arduino Uno Kullanımı

09 Eylül 2020

Arduino Nedir?

Arduino, üzerinde yazılım geliştirebileceğiniz bir programlama arayüzüdür. Arduino programı ile fiziksel olarak elektronik cihazları yönetebilir ve robotik projeler geliştirebilirsiniz. Arduino ile akıllı ev sistemleri, otomasyon sistemleri, robotik projeler gibi aklınıza gelen her türlü projeyi hayata geçirebilirsiniz.

İleri seviye programlama ve elektronik bilginiz olmadan da arduino ile kendinizi arduino projeleriyle geliştirebilirsiniz. Arduino ile programlamanın en iyi tarafı projelerinizi gerçeğe dönüştürebilmenizdir. Bunun için ilk başta sahip olmanız gereken şey arduino kartıdır. Arduino kartları kullanım amaçlarına göre farklı özelliklerde üretilmiş olup en çok kullanılan modeliyse arduino uno modelidir. Bu yazımızda da arduino unonun kullanımından bahsedeceğiz.

Arduino Uno Nedir?

Arduino yazılımını yükleyebildiğiniz, çeşitli sensörlerden gelen verilerle projelerinizi oluşturabildiğiniz bir mikrodenetleyici kartıdır. Arduino ile fiziksel projeler geliştirebilmek için temel bir programlama ve elektronik bilginiz olması yeterlidir. Arduino unonun üzerinde sensör, led, buzzer veya motor gibi çevre birimleriyle iletişim kurmanızı sağlayan dijital ve analog pinler bulunmaktadır. Bu pinler aracılığıyla arduino uno kartınıza projelerinizde kullanacağınız çevre birimlerini bağlayabilir, arduino arayüzünden bu birimleri tanıtarak kullanabilirsiniz.

Dijital Pin / Analog Pin Nedir?

Dijital pinler, arduino uno kartının içerisindeki yazılımınıza göre 5 volt veya 0 volt vermek için yada dışarıdan 5 volt , 0 volt verildiğini algılamak için kullanılır. Arduino uno üzerinde 14 adet dijital pin bulunmaktadır.

Analog pinler ise 0v - 5v arası gelen gerilim değerini bölerek , gerilim değerinin okunmasını sağlamaktadır. Örneğin gelen 5 voltluk bir gerilimi 1024 parçaya bölerek oluşan hassasiyet değerini öğrenebiliriz. Analog pinler sayesinde saniyede 10bin değer okuyabiliriz. Arduino uno üzerinde bulunan analog pinler üzerinden potansiyometre veya sensörler gibi çevre birimlerinden gelen veriyi dönüştürerek işleyebiliriz. Arduino uno kartı üzerinde 6 adet analog pin bulunmakta olup isterseniz bu pinleri dijital çıkış pini olarakta kullanabilirsiniz.

Arduino Uno Kartının Özellikleri Nelerdir?

Arduino uno kartı Arduino IDE ile programlanmaktadır. Üzerinde bulunan usb portu sayesinde bilgisayarınızla kolayca haberleştirebilirsiniz.

Kartın üzerinde bulunan ATmega16u2 seri dönüştürücüsü, bilgisayarınızı üzerinde oluşturduğu sanal port sayesinde Atmega328 ile haberleşmesini sağlar. Bu sayede arduino uno ile bilgisayarınız arasında metin temelli bilgi alışverişi yapılmaktadır. 

Arduino uno kartı seri haberleşme için RX TX pinlerini kullanmaktadır. RX ve TX pinlerine ait olan ledler USB üzerinden yapıılan haberleşmelerde yanmaktadır. Bunlar dışında I2C ve SPI haberleşmesi de yapılabilmektedir.

Arduino uno kartında usb portu yolu üzerinde akım ve kısa devre koruması bulunmaktadır. 500mA'dan fazla gelen akımlarda usb gücünü otomatik olarak keserek kart korumaya alınmaktadır. akım düştüğünde güç tekrar açılır.

Arduino uno kartının teknik özelliklerine aşağıdan bakabilirsiniz.

  • Mikrokontrolcü: ATmega328
  • Çalışma Voltajı: 5V
  • Giriş Voltajı(önerilen): 7-12V
  • Giriş Voltajı(limit): 6-20V
  • Dijital I/I Pinleri: 14 (6 tanesi PWM çıkışı)
  • Analog Giriş Pinleri: 6
  • Her I/O için Akım: 40 mA
  • 3.3V Çıkış için Akım: 50 mA
  • Flash Hafıza: 32 KB (ATmega328)
  • SRAM: 2 KB (ATmega328)
  • EEPROM: 1 KB (ATmega328)
  • Saat Hızı: 16 MHz

Arduino Uno Kartı Boyutları

  • Uzunluk: 68.6 mm
  • Genişlik: 53.4 mm
  • Ağırlık: 25 g

Arduino IDE Nasıl Kurulur?

  1. Arduino IDE'yi bilgisayarınıza indirin. İndirme Linki
  2. İndirdiğiniz .exe dosyasını çalıştırın ve aşağıdaki adımları izleyin.

Arduino yazılımını kurduktan sonra artık kartımızı programlamaya geçebiliriz.  

Arduino Uno Nasıl Programlanır?

Arduino uno kartını bilgisayarınız üzerinden usb kablo ile programlayabilirsiniz. Arduino programını açtığınızda setup() ve loop() fonksiyonlarını göreceksiniz. Peki nedir bu fonksiyonlar? 

setup() Fonksiyonu, arduino kartını çalıştırdığımızda bir defa çalışır ve kendi içerisinde döngüye girmez. Sonrasında sırasını loop() fonksiyonuna bırakır. Sadece bir defa çalıştığı için pinlerin tanımlamaları, seri bağlantı başlatma gibi kod satırları setup() fonksiyonuna yazarız.

loop() Fonksiyonu ise kendi içerisinde sürekli döngü halinde olup sürekli çalışmaktadır. Loop() fonksiyonuna sensörlerden gelen okumalar, veri alışverişi gibi devamlı çalışmasını istediğimiz durumları yazarız. 

Arduino Uno Kartının Tanıtılması ve Yazılımın Yüklenmesi;

Projemiz için gerekli olan yazılımı tamamladıktan sonra programa arduino kartımızın uno modeli olduğunu Araçlar>Kart>Arduino Uno'yu seçerek belirtebiliriz. Bu işlemi yazılıma başlamadan öncede yapabilirsiniz. Ardından Araçlar>Port sekmesinden kartımızın bağlı olduğu portu seçiyoruz. Artık kartımız tanımlandı. Yükle butonuna basarak yazılımı arduino uno kartımıza yükleyebiliriz.

Arduino Uno Kartı ile Ne Tür Projeler Yapılabilir?

Arduino ile aklınıza gelen bir çok projeyi hayata geçirebilirsiniz. Robotik kodlama 7'den 70'e herkesin hayatına girmiş hale geldi. Hal böyle olunca arduino ile proje geliştirmek insanların ilgi alanları arasına girdi. Sizde hayal gücünüzün genişliği doğrultusunda tasarladığınız projelerinizi arduino ile gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Sizler için en popüler arduino uygulamalarını ve kaynak koda sahip olan projeleri derledik. Aşağıdaki listemizden arduino projelerini inceleyebilir ve yapımı hakkında detaylı bilgi almak için üzerine tıklayarak anlatım yazılarımıza geçiş yapabilirsiniz.

En Popüler 10 Arduino Projesi

  1. Arduino ile Karaşimşek Uygulaması
  2. Arduino ile Yağmur Alarmı Yapımı
  3. Arduino ile Bluetooth Kontrollü Araba Yapımı
  4. Arduino Dijitalmetre Yapımı
  5. Arduino ile Çizgi İzleyen Robot Yapımı
  6. Arduino ile Termometre Yapımı
  7. Arduino ile Engelden Kaça Robot Yapımı
  8. Arduino ile Hırsız Dedektörü Yapımı
  9. Arduino ile Pan Tilt Yapımı
  10. Arduino ile Nabız Ölçer Yapımı

Bu liste dışında arduino ile yüzlerce proje yapabilirsiniz. Tabii projelerinizi geliştirirken arduino kartı dışında sensör, motor ve gövde platform gibi ürünlere ihtiyacınız olacak. Bu ürünlerin en doğru adresiyse tabii ki Robotus :)

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.